Arverett

Testament og forskudd på arv

Ønsker du å sikre deg selv eller dine nærmeste dersom det skulle skje deg noe? Kanskje vil du forsikre deg om at dine verdier blir fordelt etter dine ønsker når du dør, eller heller gi forskudd på arv mens du fremdeles er i live. Å skrive et testament er noe man bør gjøre på lik linje med forsikringer, da det er en skriftliggjøring av dine siste ønsker. Kanskje det er en samboer eller ektefelle som vil klare seg langt dårligere økonomisk etter din bortgang. Eller det kan være et barn som har ytet ekstra bistand i forbindelse med sykdom eller liknende, som du ønsker å tilgodese. Det er mange regler om hva et testament kan og ikke kan bestemme, og strenge formelle krav for at testamentet skal anses som gyldig.

 

Arveoppgjør og uskifte

Å fordele verdier og gjenstander med affeksjonsverdi mens man fortsatt er i en sorgprosess kan medføre uoverensstemmelser om oppgjøret. Kanskje trenger dere hjelp til å konkretisere og skriftliggjøre avtaler underveis. Hvordan ville verdiene blitt fordelt dersom man ikke blir enige? I enkelte tilfeller kan for eksempel slektninger som har tatt seg av avdøde den siste tiden få eller kreve vederlag for dette arbeidet fra boet.

 

Når den første av ektefellene dør, kan på enkelte vilkår den gjenlevende ha rett på eller mulighet til å sitte i uskifte. Uskifte betyr at den gjenlevende av ektefellen fortsetter å sitte med felles eiendeler etter ektefellens bortgang, altså at arveoppgjøret etter avdøde utsettes. Da gjelder det begrensninger for hvordan man forvalter verdiene. Kanskje ønsker gjenlevende å gi bort en verdifull gave under uskiftet. Kanskje opplever ett av barna at noen andre får noe i gave av den gjenlevende som de har blitt lovet tidligere. Slike handlinger kan bli gjenstand for konflikt. Det er dessuten ulike regler om dette for A4- familier og moderne familier med mine, dine og/eller våre barn, og for gifte og samboende med eller uten felles barn.

 

Fremtidsfullmakt

Har du bestemt hva som skal skje med dine eiendeler dersom du blir syk? Kanskje ønsker du at noen skal sørge for at barnebarna får jule- og bursdagsgaver selv om du ikke lenger er i stand til å ordne det selv, eller at noen skal selge huset ditt om du ikke lenger kan bo i det. Da kan være lurt å sette opp en fremtidsfullmakt til noen du stoler på, som kan ivareta dine økonomiske og/eller personlige interesser når du ikke lenger kan gjøre det selv.

Usikker på hvordan vi kan hjelpe?

Send oss en e-post eller ring på tlf 33 52 42 00 og sammen kommer vi frem til den beste lønsingen for deg.

Kontakt oss idag

ADVOKAT/ADVOKATFULLMEKTIG

28. desember 2023

Vi har ledig plass for advokat/advokatfullmektig! Vi ser etter kandidat som er faglig dyktig og med personlig egnethet for arbeid som advokat/advokatfullmektig. Vi har og plass for Masterstudent på skriveplass […]

Les mer
Folkebadet.no